Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för mediaforskning grundades 1985, i syfte att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom mediaområdet. Stiftelsen värnar om en fri press och ett fritt meningsutbyte.
Nedan följer redogörelse för några av stiftelsens tidigare beviljade ansökningar.
NODE 2014-2023, Karlstads Universitet
The Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era (NODE) har funnits
vid Institutionen för geografi, medier och kommunikation på Karlstads universitet sedan 2014. Forskningsledare är professor Henrik Örnebring och professor Michael
Karlsson. Flera andra forskare vid institutionen, doktorander,
postdoktorala forskare och internationella gästforskare har också varit knutna till miljön;
under åren har vid varje givet tillfälle 4-8 forskare finansierats helt eller delvis genom
NODE-anslaget från Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för mediaforskning.
Under perioden 2014-2018 bedrevs NODE:s forskning i huvudsak inom
programmet ”Om pressen försvinner”, som hade som övergripande forskningsfråga, ”Vad händer
med nyhetsförmedling och opinionsbildning i samhället när dagspressen, en av de historiskt
sett viktigaste institutionerna i dessa två avseenden, mer och mer utmanas av andra
institutioner, kommunikationsformer och samhälleliga fenomen?” Vi vidareutvecklade sedan
vissa teman utifrån resultaten från det programmets ingående enskilda forskningsprojekt för
att under perioden 2019-2023 bedriva forskning inom det nya programmet ”Känslan av
nyheter”, vars övergripande forskningsfråga var ”Hur förändras produktion och konsumtion av
nyheter i ett digitalt medielandskap allt starkare präglat av affektiva/emotionella
förhållningssätt (både från producenter och konsumenter) till nyheter och information?”
NODE-anslaget har möjliggjort skapandet av en kritisk massa av
forskningsaktiva vid institutionen, något som givit god utdelning vid ansökningar från andra
anslagsgivare.
NODE blogg: http://nodecentre.se/blogg/
News Media Europe – Pilotprojekt EU-efterlevnadsschema för utgivare
Nyhetsutgivarnas roll i dagens informationslandskap är avgörande för att säkerställa korrekt och pålitlig information. Kvaliteten på de demokratiska debatterna beror på detta, medan desinformation och artificiell intelligens skapar flera utmaningar. Att bedriva digital medieverksamhet i Europa kräver att man följer ökande regleringskrav från EU. Många utgivare, särskilt lokala och regionala, möter svårigheter att förstå och följa EU-regleringar. För att lösa detta problem och främja journalistiska värden, föreslås ett europeiskt certifierings- och efterlevnadsschema som kan ge viktiga resurser och vägledning samtidigt som det främjar en kultur av transparens och ansvarsskyldighet inom publiceringsindustrin.
Etableringen av ett europeiskt certifierings- och efterlevnadsschema är ett viktigt steg mot att främja regelöverensstämmelse och stärka allmänhetens förtroende för medierna. Genom att stödja denna initiativ kommer finansiärer att bidra till utvecklingen av kvalitetsjournalistik och bevarandet av demokratiska värderingar i den digitala eran.
SSE Riga – sommarskolan
Handelshögskolan i Stockholm i Riga (SSE Riga) är en handelshögskola i Riga, Lettland, grundad 1994 och har genom åren skaffat sig ett rykte som den ledande handelshögskolan i regionen. Anderstiftelsen har bland annat beviljat anslag för Sommarskola i undersökande journalistik och forumet Reinventing Media Business med syftet natt samla mediebranschens samhälle för att dela, skapa och samarbeta. Diskussioner kring den senaste professionella kunskapen som hjälper branschen att upptäcka dolda möjligheter i den ständigt föränderliga mediebranschen.
Stockholms universitet – Institutionen för mediestudier, Bildverifiering i Krig: svenska och norska nyhetsmediers visuella bevakning av kriget i Ukraina
Projektet handlar om nyhetsmediernas rutiner i den visuella bevakningen av kriget i Ukraina. Syftet är att belysa hur journalister bedömer och använder sig av bildmaterial från olika källor, hur de hanterar desinformation och propaganda, och hur olika visualiseringar ingår i journalistiskt berättande om konflikten som har kallats ”tik-tokkriget för det stora genomslaget av sociala medier. Studien genomförs genom intervjuer vid nyhetsredaktioner i Sverige och Norge och genom analyser av visuella publiceringar, i syfte att samla kunskap om utmaningar och strategier, för att säkra förtroende för journalistiken och motverka en kultur av misstro och desinformation.
Syftet med jämförelsen är att identifiera nationella skillnader och även likheter i förhållanden, strategier och visuell konfliktbevakning hos nyhetsmedier. Att fokusera på mindre regionala och nationella medier är av intresse eftersom de har mindre resurser för utrikesbevakning än de globala medierna, såsom CNN och BBC. Det är också angeläget att belysa redaktionernas egna närvaro på plats i Ukraina i denna konflikt, och hur det påverkar deras visuella berättande; flera redaktioner både i Sverige och Norge har gjort en stor satsning på att själva rapportera från Ukraina, i vissa fall ett avsteg från en annars liten internationell närvaro.